Na tien maanden staat de voeding van uw baby voor een evolutie.  Stilaan verdwijnt de typische babyvoeding en eet hij mee met u.  Om deze transitie soepel door te voeren, bereidt u best een voedingsschema voor.  Dit voedingsschema laat u toe om de voeding zo samen te stellen dat uw baby went aan normaal voedsel.

Normaal voedsel in aangepaste vorm

De aanpassing gebeurt niet automatisch.  U begeleidt uw zoon of dochter in het ontdekken van nieuwe geuren en smaken.  Baby’s hebben nog geen ontwikkeld gebit.  Pas de voeding zodanig aan dat hij het eenvoudig kan eten.  Snij zijn vlees in kleine stukken, plet de aardappelen en snij de groentjes klein.  Met deze maaltijden leert u hem zelfstandig te eten.

U hoeft geen afzonderlijke maaltijden te organiseren voor uw baby.  Met drie tot vier maaltijden heeft hij voldoende voeding om te blijven groeien.  Na de maaltijd heeft hij soms nog honger.  Dit is normaal.  Geef hem een lekker dessertje om de honger te stillen.  Denk hierbij aan vers fruit of lekker yoghurt.

Sommige baby’s hebben een snelle vertering.  Hou hiermee rekening bij het opstellen van een voedingsschema.  Tussendoortjes bestaan uit fruitpap, een zachte koek of melk.

Faseer de melk uit

Naarmate de baby de leeftijd van 12 maanden nadert, heeft hij minder nood aan melk.  Hij haalt namelijk al zijn voedingsstoffen uit normaal voedsel.  Hou hier rekening met in het voedingsschema en vervang de melk door water of sappen.  Doe dit niet abrupt maar bouw de melk af over een periode van twee maanden.